Karate - färg är grad. inget annat

Skrev den här för ett tag sedan men känner att det bör upprepas ibland. Vi har många medlemmar och vänner och det är vår plikt att stå för något mer än att bara vara en Dojo för motion.
Karate handlar om värderingar och karaktär.

Osu alla,

Nu efter EU-valet känner jag att jag måste lätta på hjärtat för att dela med mig av några tankar som dök upp efter träningen igår.

Jag föddes på Seychellerna. Kom till Sverige som barn och har haft fördelen med att få se mina föräldrar vara just de förebilderna som jag en dag hoppas kunna vara för mina barn. Min far lärde mig alltid (än idag hahaha) vad en sann entreprenörs anda handlar om. När det kommer till arbetsmoral, ta hand om anställda och alltid vara en ledare istället för chef gentemot mina medmänniskor.

Anledningen till att jag tar upp detta är att vi nu ser en fruktansvärd förändring i samhället. Vi kan , under demokratins flagga, börja bete oss hur vi vill. Detta för att det är vår "rätt". Vi behöver inte vara artiga, vi behöver inte visa respekt till vår medmänniska. Om barnen får dåliga betyg i skolan , då är det oftast fel på läraren. Om jag inte lyckas med saker o ting - ja då är det alltid någon annans fel...

Tittar vi närmare på den rasistiska våg som sveper över Europa så kan man tydligt se att missnöjet med samhället måste få grepp om en grupp där vi kan dumpa av allt. För gud förbjude - tänk om JAG måste ändra mitt synsätt. !?

Då jag själv fått uppleva rasismens värsta sidor som barn, där allt ifrån mobbning , utanförskap, lärare och andra människor som sagt otroligt dumma saker samt mycket mer - gör att jag känner ett stick i hjärtat nu när debatten är i full gång igen. Att sitta på en skolbänk som 7-åring och hela tiden få höra "å vart kommer du ifrån" och aldrig ens få respekten av att en så enkel sak som att mitt fulla namn valdes att uttalas rätt - efter upprepningar av korrektioner från min sida - så får man tillslut skeva vinklar av vad som är "Vi och dem".

Jag började träna Karate pga alla de fina sakerna jag nämnde sist. Men det var också för att jag var väldigt småväxt som barn. Jag var ett "enkelt byte" för en viss grupp. Jag var trött på att få stryk , vara underlägsen och att vara rädd. (och Turtles kunde ju "Karate" och vann hela tiden :) )

Så jag började träna. Kyokushin Karate har en väldigt fysisk träning. (Säkert andra stilar också men jag kan bara referera till min egna resa) vilket gjorde att jag lärde mig härdas , fysiskt. Sedan kom den långa tonårs tiden. Där Karate blev mitt filter för många saker. Kampsport, som jag ogärna kallar det, ( föredrar Martial Arts då det stämmer överens om min egna åsikt kring en översättning av Budo ) blev tillslut den kanalen där jag kunde få utlopp för många känslor. Visst var jag inte guds bästa barn och jag skall definitivt inte kasta den första stenen men Karate var "magneten" som tillslut fick mig att inse vart jag bäst kunde få utlopp för aggressioner och sorg.

Varför blev Karate min väg - för det var en plats där hudfärg, etnisk bakgrund, namn , samhällsstatus , m.m. inte hade en plats. Utan det var den neutrala platsen för alla människor. Färgen som hade någon "betydelse" var den runt midjan för att visa vilken erfarenhet vi hade. Jag gillade det!

Jag kommer en dag dela min fulla story då jag känner att det är dags att folk får höra hur det kan vara på andra sidan av repet. Integrationen som många gapar om , kan vara otäck åt andra hållet. Men allt pga vi inte lyssnar och tar till oss av varandra som människor. Istället för att tänka inåt - att våga växa tillsammans och respektera våra olikheter. ( Måste berätta om hur en av mina vänner inte fick umgås med mig för att jag inte var Svensk. Komiska i detta var att när jag väl fick träffa hans far, då var allt frid och fröjd. För jag var ju inte så farlig trots allt)

Som Karate instruktör idag, tänker jag bevara den traditionen som jag fick bli en del av. Att få alla våra medlemmar att känna att åtminstone i Dojon, där är ni alla Karate elever. Det är DEN kulturen som gäller. Där respekt och disciplin är ledord. Där karaktär och självständighet och mångfald är en del av vår vardag.

Karate är globalt, delat från Japan och älskat av så många. Och oavsett vem som vinner val i framtiden eller hur mycket mark de rasistiska krafterna tar - så kommer Dojon alltid vara den plats där alla mäniskor är lika värda.

Tack för att ni är dem ni är. Ni är alla fantastiska.

OSU!

Sensei Michel